Ένωση Θεοσόφων – Αθήνα ULT 

/Ένωση Θεοσόφων – Αθήνα ULT 
Ένωση Θεοσόφων – Αθήνα ULT 2018-05-17T19:11:23+00:00

Θεοσοφικό Κίνημα

United Lodge of Theosophists

 Αθήνα U.L.T. 

Το United Lodge of Theosophist (U.L.T.) ιδρύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1909 στο Λος Άντζελες, της Καλιφόρνια, από τον Ρόμπερτ Κρόσμπυ και λίγους μαθητές του. Ανήκει στο Θεοσοφικό Κίνημα, γιατί βασίζεται στην ίδια εσωτερική διδασκαλία και στον ίδιο σκοπό που είναι η υπηρεσία της ανθρωπότητας διαμέσου της μελέτης, της εφαρμογής και της διάδοσης της Θεοσοφικής Ιδέας. Ο δεσμός ανάμεσα στο U.L.T. και το Θεοσοφικό Κίνημα είναι η κοινή πεποίθηση για την Παγκόσμια Αδελφότητα και η εφαρμογή της διαμέσου της γνώσης του εαυτού και του σύμπαντος.

Λίγα χρόνια μετά την απουσία της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, ο ιδρυτής του U.L.T., Ρόμπερτ Κρόσμπι, έχοντας διαπιστώσει παραποιήσεις εις βάρος της διδασκαλίας, οφειλόμενες σε ανταγωνισμούς μεταξύ των μελών της Θεοσοφικής Εταιρείας, θεώρησε ότι έπρεπε οι Θεόσοφοι να επικεντρωθούν στην αρχική διδασκαλία όπως αυτή παραδόθηκε από τους ιδρυτές του σύγχρονου Θεοσοφικού Κινήματος, Ε.Π.Μπλαβάτσκυ και Ου.Κ.Τζατζ. Έτσι ιδρύθηκε η Ενωμένη Στοά των Θεοσόφων (U.L.T.), μια πρωτοβουλία που έσωσε τόσο την αρχική διδασκαλία όσο και την Ιδέα του Κινήματος. 
Είναι μια άτυπη εταιρεία οργανωμένη σε ομάδες που υπάρχουν σε 30 χώρες. Το μόνο επίσημο έγγραφο του U.L.T. είναι η Διακήρυξη των αρχών του Κινήματος που λέει:
«… η βάση για την ένωση των Θεοσόφων, ανεξάρτητα από χρόνο και τρόπο, είναι «η ομοιότητα του στόχου, της πρόθεσης και της διδασκαλίας».

Τί είναι

«Θα πρέπει η προσοχή μας να είναι στραμμένη προς τη Διδασκαλία – ο δικός μας ρόλος είναι μόνο να την μεταδώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.» Ρόμπερτ Κρόσμπυ

Το U.L.T. είναι μια ένωση που αποτελείται από σπουδαστές της Θεοσοφίας. Δεν έχει ούτε «αρχηγούς», ούτε «μέλη», ούτε τις παγίδες μιας οργάνωσης. Ξεκίνησε το 1909 από τον Ρόμπερτ Κρόσμπυ, ο οποίος υπήρξε μαθητής  του Ουίλλιαμ Τζατζ. Σκοπός του U.L.T. είναι οι σπουδαστές-μέλη της ένωσης να εστιάζουν τη μελέτη  και την έρευνά τους στα αυθεντικά κείμενα των δύο συγγραφέων και συνιδρυτών του Θεοσοφικού Κινήματος.

Κάθε εταίρος ή σπουδαστής είναι ελεύθερος, ανεξάρτητος και προσωπικά υπεύθυνος να ακολουθήσει το δικό του πρόγραμμα, τον δικό του τρόπο μελέτης και την προσωπική του επαφή. Αυτό που αξιολογείται στην ομάδα είναι η εσωτερική προσπάθεια και αυτό που προσφέρει ο σπουδαστής στη διάδοση της Θεοσοφικής διδασκαλίας.

Η Μέθοδος

Το U.L.T. επικεντρώνεται στην ατομική μελέτη και την απρόσωπη εργασία, που θεωρεί ως το πλέον ασφαλές μονοπάτι για τον πραγματικό Θεόσοφο. Προσφέρει ακριβή και σαφή κείμενα, αντίγραφα των αυθεντικών ή φωτοαντίγραφά τους. Η εργασία και οι συζητήσεις βασίζονται αποκλειστικά στα πρότυπα κείμενα, τα οποία είναι αφιερωμένα στη μελέτη και την εφαρμογή της Θεοσοφίας.

Όποιος σχεδιάζει να εργασθεί για τη Θεοσοφία, ανακαλύπτει ότι πριν να διδάξει, είναι απαραίτητο, πρώτα, να μάθει. «Δεν χρειάζεται ανώτερη γνώση αλλά μόνο αφοσίωση στην ανθρωπότητα, πίστη στους Δασκάλους, στον Ανώτερο Εαυτό, κατανόηση της θεμελιώδους Θεοσοφικής αλήθειας και λίγη, μόνο λίγη προσπάθεια να παρουσιαστούν αυτές οι αλήθειες προς τον κόσμο που τις έχει απελπιστικά ανάγκη

Η ανάπτυξη των ληθαργημένων δυνατοτήτων του σπουδαστή, εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο, από τις δικές του προσωπικές προσπάθειες και τα αποτελέσματα διαφαίνονται στην κατανόηση των Θεοσοφικών σκοπών και στην εφαρμογή τους προς όλα τα επίπεδα της ατομικής ζωής. Το έργο των U.L.T. είναι υπεράνω κάθε προσηλυτισμού.

Ο Σκοπός

Το U.L.T. είναι μια ένωση σπουδαστών της Θεοσοφίας που δημιουργήθηκε χάρη στην αποφασιστικότητα ενός μικρού αριθμού Θεοσόφων για την επίτευξη των στόχων του Θεοσοφικού Κινήματος χωρίς οργανωτικούς περισπασμούς και τυπικότητες. Η σύλληψη της ιδέας  να γίνει το U.L.T(Ενωμένη Ομάδα Θεοσόφων) ένα αποκλειστικό μέσο για τη γνώση και την εξάπλωση της Θεοσοφικής διδασκαλίας, πηγάζει κυρίως από την εμπειρία και την οξυδέρκεια του Ρόμπερτ Κρόσμπυ. Πρόκειται για ένα άτομο που, μέσα από μακρά σχέση με την αρχική Θεοσοφική Εταιρεία, υπήρξε μάρτυς των σχισμάτων και διαιρέσεων που προκλήθηκαν στο Κίνημα από οργανωτικές απαιτήσεις, διενέξεις για την «αυθεντία» και ανταγωνισμό συγκεκριμένων αρχηγών.

Το 1909, με τη βοήθεια μερικών ακόμη που συμμερίζονταν την ενωτική άποψή του για τη Θεοσοφία, ο κ. Κρόσμπυ ίδρυσε το United Lodge of Theosophists– ένα σώμα οροθετημένο πάνω σε μια απλή δήλωση πολιτικής και προθέσεων – και άρχισε να ασχολείται με την αποκατάσταση των γραπτών κειμένων της Θεοσοφικής διδασκαλίας που ήταν διαθέσιμη στο κοινό και με την εφαρμογή ενός προγράμματος πρακτικής Θεοσοφικής εκπαίδευσης. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στη δήλωση του σκοπού του U.L.T., που ονομάστηκε «Διακήρυξη», και ελάχιστες μεταβολές (καμία επί της αρχής) στον τρόπο εργασίας που εγκαθίδρυσε ο κ. Κρόσμπυ όσο ζούσε.

Μολονότι η μελέτη και η κατανόηση της Θεοσοφίας θεωρούνται από τους υποστηρικτές και οπαδούς της ως διαδικασία που γίνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ανθρώπων, μια γενική επισκόπηση αυτής της φιλοσοφίας είναι απαραίτητη για την κατανόηση του U.L.T.

Ο σκοπός της Ένωσης, εκτός από την αποκλειστική μελέτη των αυθεντικών κειμένων της Σύγχρονης Θεοσοφίας, είναι να κάνει γνωστές μερικές από τις κυριότερες ιδέες της Θεοσοφίας σε εκείνους που θέλουν να έλθουν, να καλωσορίσει εκείνους που ίσως επιθυμούν να πληροφορηθούν περισσότερα και να διευκολύνει τις μελέτες τους με κάθε δυνατό τρόπο.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν εταίροι, παρακαλούνται να διαβάσουν προσεκτικά τη Διακήρυξη του U.L.T. Δεν απαιτείται καμία οικονομική υποχρέωση, έξοδα, ή δίδακτρα. Το κάθε μέλος ορίζει τους δικούς του τρόπους επαφής, ρυθμίζει τη ζωή του σύμφωνα με ό,τι του υποβάλλει η συνείδησή του και προσδιορίζει τις δικές του υποχρεώσεις προς τους άλλους και προς τους Εταίρους του στην Ομάδα.

Tο Mέλλον του

Το κείμενο της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, της κύριας Ιδρύτριας του Θεοσοφικού Κινήματος, που είναι ένα απόσπασμα από τον επίλογο του έργου της “Το Κλειδί της Θεοσοφίας”, είναι το πλέον κατάλληλο να δώσει το όραμα  του μέλλοντος του Θεοσοφικού Κινήματος.
«Το μέλλον της (Εταιρείας) θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον βαθμό αλτρουισμού, ειλικρίνειας και αφοσίωσης και τέλος, ωστόσο όχι και λιγότερο σημαντικό, από το ποσοστό γνώσης και σοφίας που κατέχουν τα μέλη στα οποία θα πέσει η ευθύνη να συνεχίσουν το έργο. Δεν εννοώ τεχνική γνώση της Εσωτερικής Διδασκαλίας παρόλο που το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μιλώ για την απόλυτη ανάγκη ευθυκρισίας και αμερόληπτης σκέψης που είναι απαραίτητες για να διευθύνουν την Εταιρεία οι διάδοχοί μας. Ως τώρα, όλες οι παρόμοιες κινήσεις όπως της Θεοσοφικής Εταιρείας έχουν αποτύχει, γιατί αργά ή γρήγορα εκφυλίζονται σε αιρέσεις με τα ιδιαίτερά τους άκαμπτα δόγματα και έτσι χάνουν βαθμιαία τη ζωτικότητα εκείνη που αναδύεται από την αλήθεια μονάχα….

Όμως εάν αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, τότε η Εταιρεία θα ζήσει σε όλο τον εικοστό αιώνα. Σιγά – σιγά θα διαποτίσει με τις πλατιές και ευγενικές ιδέες της για θρησκεία, καθήκον και φιλανθρωπία τη μεγάλη μάζα των έξυπνων, σκεπτόμενων ανθρώπων. Με βραδύτητα αλλά και ασφάλεια θα συντρίψει τα σιδερένια δεσμά των πίστεων, των δογμάτων και των ταξικών και κοινωνικών προλήψεων, θα καταρρίψει τα τείχη κάθε φυλετικής και εθνικής αντιπάθειας και θα ανοίξει τον δρόμο για την πρακτική πραγματοποίηση της Αδελφότητας όλων των ανθρώπων. Χάρη στη διδασκαλία της, χάρη στη φιλοσοφία της που έκανε προσιτή και νοητή στο σύγχρονο πνεύμα, η Δύση θα μάθει να κατανοεί και να εκτιμά την Ανατολή στην αληθινή της αξία. Εκτός από αυτό, θα αναπτυχθούν με φυσιολογικό, ομαλό τρόπο οι ψυχικές δυνάμεις και ικανότητες, που τα πρώτα τους συμπτώματα άρχισαν κιόλας να φανερώνονται στην Αμερική. Η ανθρωπότητα θα σωθεί από τρομερούς κινδύνους που εγκυμονούνται, καθώς οι ικανότητες αυτές αναπτύσσονται , έχοντας άξονα τον εγωισμό και κάθε κακό πάθος(όπως τώρα υπάρχει μια τέτοια απειλή). Η ψυχική και πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου θα συντονισθεί με την ηθική του βελτίωση, ενώ συγχρόνως το υλικό περιβάλλον του θα αντανακλά την ειρήνη και την αδελφική διάθεση, που θα βασιλεύει στο πνεύμα του στη θέση της πάλης και της σύγκρουσης που τώρα απλώνεται παντού.

Αν η τωρινή κίνηση που αντιπροσωπεύει η Εταιρεία μας, επιτύχει περισσότερο από τις προηγούμενες, τότε η προσπάθεια του εικοστού αιώνα θα συναντήσει ένα σώμα οργανωμένο, ζωντανό και υγιές, σαν έρθει η ώρα. Η διάδοση της διδασκαλίας της θα έχει συντελέσει στη βελτίωση και στον εξαγνισμό της γενικής κατάστασης ψυχών και πνευμάτων. Οι προλήψεις και οι δογματικές πλάνες θα έχουν, όπως σας είπα, κάπως παραμερισθεί. Και όχι μόνο αυτό. Μαζί με μια εκτεταμένη και προσιτή σε όλο τον κόσμο βιβλιογραφία, θα υπάρχει και μια πολυάνθρωπη ενωμένη οργάνωση, έτοιμη να δεχθεί τον νέο φορέα, που θα κρατήσει τη λαμπάδα της Αλήθειας. Σαν φτάσει η στιγμή της νέας ώθησης, θα βρει τα πνεύματα των ανθρώπων έτοιμα να δεχτούν το μήνυμά του, μια γλώσσα που θα προσφέρει το κατάλληλο ένδυμα στις καινούριες αλήθειες που φέρνει, μια οργάνωση που περιμένει την άφιξή του και που θα απομακρύνει από το μονοπάτι του τα φυσικά υλικά εμπόδια. Σκεφθείτε τί μπορεί να επιτελέσει κάποιος, στον οποίον θα δοθεί μια τέτοια ευκαιρία. Μπορείτε να το φανταστείτε αν κάνετε σύγκριση, με όσα κατόρθωσε η Θεοσοφική Εταιρεία αυτή την εποχή στα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, χωρίς κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα, περιτριγυρισμένη από εχθρούς και εμπόδια που δεν θα ταλαιπωρήσουν το νέο Οδηγό. Σκεφθείτε τα όλα αυτά, και πέστε μήπως δείχνω μεγάλη τόλμη λέγοντάς σας, ότι αν η Εταιρεία επιζήσει, πιστή στην αποστολή της και στις πρωταρχικές της παρορμήσεις, τα επόμενα εκατό χρόνια, πέστε μου, αν υπερβάλλω βεβαιώνοντας πως η γη θα γίνει παράδεισος, σχετικά με ό,τι είναι τώρα, κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα!»

(Το Κλειδί της Θεοσοφίας, κεφ.Το Μέλλον της Θεοσοφικής Εταιρείας, Ε.Π.Μπλαβάτσκυ)