Βιβλία της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ

/Βιβλία της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ
Βιβλία της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ2018-04-12T10:53:25+00:00

Βιβλία της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ

ΑΠΟΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΙΣΙΣ

Δύο τόμοι περίπου 1300 σελίδων υπήρξαν τα πρώτα γραπτά κείμενα της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, που εκδόθηκαν το 1877. Πρόκειται για μια ιστορική ανασκόπηση θρησκευτικών και επιστημονικών ιδεών υπό το πνεύμα της αναζήτησης και της αλήθειας.
Για τη Δύση, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η έρευνα για τις πηγές του Χριστιανισμού, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης των διδασκαλιών των γνωστικών ομάδων του 1ου αιώνα και μια ερμηνεία του μυστηρίου του Ιησού. Στο ίδιο έργο συμπεριλαμβάνεται το ευρύ θέμα της «Μαγείας», που έχει ως υπότιτλο, «Ένα κλειδί για τα Μυστήρια της Αρχαίας και Σύγχρονης Επιστήμης και Θεολογίας».
Στην Ελληνική, Εκδόσεις «Ιάμβλιχος»

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΟΞΑΣΙΑ

Το 1888, ένδεκα χρόνια μετά την έκδοση του «Αποκαλυμμένη Ίσις», η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ εξέδωσε τη «Μυστική Δοξασία» – τη σύνθεση της Επιστήμης, Θρησκείας και Φιλοσοφίας. Τα στοιχεία αυτού του έργου αναδεικνύονται διαμέσου των θεμάτων που αναπτύσσονται εκτενώς στις σελίδες του: Κοσμογένεση, Κοσμική Εξέλιξη, Ανθρωπογένεση, η Εξέλιξη του Συμβολισμού, ο Αρχαϊκός Συμβολισμός των Θρησκειών, Επιστήμη και Μυστική Διδασκαλία σε αντίθεση.

Στην εισαγωγή του έργου, στον Ι Τόμο, η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ έγραψε: «Η Μυστική Διδασκαλία δεν είναι μια πραγματεία ή μια σειρά ακαθόριστων θεωριών, αλλά περιλαμβάνει όλα όσα θα μπορούσαν να δοθούν στον κόσμο αυτού του αιώνα». Η Μυστική Δοξασία είναι επομένως, η βασική πηγή της Θεοσοφικής Διδασκαλίας σε αυτόν τον κύκλο.

Στην Ελληνική, Εκδόσεις «Πνευματικός Ήλιος»

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΘΕΟΣΟΦΙΑΣ

Ένα βιβλίο που δίνει μια γενική άποψη της Θεοσοφικής διδασκαλίας καθώς και των σκοπών του Θεοσοφικού Κινήματος. Εκδόθηκε το 1889 και στις σελίδες του (310) σκιαγραφήθηκαν, όπως είπε η συγγραφέας του, οι γενικές γραμμές της Σοφίας-Θρησκείας. Το βιβλίο περιέχει ερωτήσεις και απαντήσεις – έναν διάλογο ανάμεσα στον ερευνητή και τον Θεόσοφο. Ο Θεόσοφος εξηγεί τις θεμελιώδεις Θεοσοφικές αρχές, ενώ ο Δυτικός ερευνητής διατυπώνει τις αντιρρήσεις του και παίρνει τις ανάλογες ερμηνείες και επιχειρήματα. Περίεργες έννοιες παρουσιάζονται σε απλή γλώσσα και όσο γίνεται πιο ευκολονόητες.
Το Κλειδί της Θεοσοφίας είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για τις πληροφορίες που δίνει σχετικά με τη μεταθανάτια ζωή και την εσωτερική ανθρώπινη φύση.
Υπάρχει στην Ελληνική, «Θεοσοφικές Εκδόσεις».

ΤΟ ΘΕΟΣΟΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

Το Θεοσοφικό Λεξικό εκδόθηκε το 1892 και περιέχει 389 σελίδες προσδιορισμών και μικρών φιλοσοφικών κειμένων γραμμένων από την Ε.Π.Μπλαβάτσκυ πάνω σε όρους και κείμενα της Σύγχρονης Θεοσοφίας. Είναι ένα λεξικό που καλύπτει την ανάγκη ερμηνείας άγνωστων εννοιών και όρων που δεν έχουν κατάλληλο ορισμό ή εξήγηση σε λεξικά και εγκυκλοπαίδειες.

Υπάρχει στην Ελληνική, εκδόσεις Κέδρος.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΣΙΓΗΣ

Πρόκειται για έκδοση μερικών εκλεκτών αποσπασμάτων από «Το Βιβλίο των Χρυσών Παραγγελμάτων», που γράφηκε το 1889, με την αφιέρωση της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ «για την καθημερινή χρήση των μαθητών». Είναι ένα μυστικιστικό κείμενο που συνάδει με τον υπέροχο σκοπό των Σωτήρων της ανθρωπότητας.
Στην Ελληνική, από «Θεσοφικές Εκδόσεις»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΠΛΑΒΑΤΣΚΥ

Είναι το περιεχόμενο των εβδομαδιαίων συναντήσεων του Τμήματος Μπλαβάτσκυ επί των αρχαϊκών Στάντζας. Αποτελείται από 150 σελίδες με απαντήσεις της ιδίας της συγγραφέως σε μεταφυσικές και επιστημονικές ερωτήσεις στενογραφικά γραμμένες και μετά επιθεωρημένες από την ίδια για δημοσίευση. Περιλαμβάνει επίσης ένα εκτεταμένο δοκίμιο επί των ονείρων.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΑΝΑΡΙΩΝ

Αυτό το βιβλίο εκδόθηκε το 1895 από τη Θεοσοφική Εταιρεία στη μνήμη της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, για τη ζωή και το έργο της. Περιέχει άρθρα της που έγραψε πριν από την ίδρυση της εταιρείας, τα οποία εμφανίζονταν στον τύπο της εποχής, σε εφημερίδες πνευματιστών και άλλα άρθρα που δημοσιεύονταν σε διάφορα περιοδικά καθώς και στον Θεοσοφιστή. Πανομοιότυπο της πρωτότυπης έκδοσης.

ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΗΣ Ε.Π. ΜΠΛΑΒΑΤΣΚΥ

Συλλογή πολυπληθών εργασιών της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ με τη μορφή άρθρων, δημοσιευμένων επιστολών, ιστοριών και άλλων, τα οποία γράφηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου από το 1875 έως το 1891 και είναι αρχειοθετημένα χρονολογικά. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν διδασκαλίες που συμπληρώνουν τα όσα περιέχονται στα βιβλία της.
Οι επιλογές έγιναν από τον Μπορίς ντε Ζιρκόφ, 15 τόμοι συμπεριλαμβανομένου και του index.
Υπάρχει στην αγγλική on line στο:

Blavatsky Collected Writings Online

http://www.katinkahesselink.net/blavatsky

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ Ε.Π.ΜΠΛΑΒΑΤΣΚΥ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑ

Περιλαμβάνεται στα Άπαντα, στο τόμο ΧΙΙ αλλά και σε άλλα έργα. Δίνονται εσωτερικές πληροφορίες που συμπληρώνουν τη διδασκαλία που υπάρχει σε άλλα έργα της.