Ουίλλιαμ Τζατζ (1851-1896)

/Ουίλλιαμ Τζατζ (1851-1896)
Ουίλλιαμ Τζατζ (1851-1896)2018-04-12T12:33:08+00:00

Ουίλλιαμ Τζατζ (1851-1896)

Τρίτη, 13 Σεπτέμβριος 2011

Ο Ουίλλιαμ Xουάν Τζατζ γεννήθηκε στο Δουβλίνο, στην Ιρλανδία, στις 13 Απριλίου 1851. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, η οικογένεια μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη το 1864. Ο Ου.Τζατζ σπούδασε νομικά και σε ηλικία 21 ετών έγινε Αμερικανός πολίτης, γεγονός που συνέβη τον Μάιο του 1872. Παντρεύτηκε την Έλλα Σμιθ, δασκάλα, το 1874, και έζησαν στο Μπρούκλυν έως το 1893, απ’όπου και μεταφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Ο Ουίλλιαμ Τζατζ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του πρώιμου Θεοσοφικού Κινήματος. Στην ηλικία των 24 ετών, το 1875, έγινε συνιδρυτής της Θεοσοφικής Εταιρείας με την Ε.Π.Μπλαβάτσκυ και τον Χένρυ Όλκοττ. Υπήρξε ένας φλογερός υποστηρικτής και εργάτης του Κινήματος έως το τέλος της ζωής του, που συνέβη το 1896. Υπήρξε ο υπεύθυνος του Θεοσοφικού Κινήματος στην Αμερική από το 1886 έως το 1896 και το Τμήμα του υπήρξε το ισχυρότερο της Εταιρείας και με τα περισσότερα μέλη. Εργάστηκε ακούραστα για να προβάλλει το όραμα του Κινήματος που ήταν και είναι η αναθεώρηση της ανθρώπινης αντίληψης και η στροφή της προς στόχους  περισσότερο πνευματικούς.

Τον Απρίλιο του 1886 ίδρυσε το περιοδικό «Ατραπός», για το οποίο εργαζόταν κυρίως τη νύχτα γράφοντας άρθρα, τα οποία υπέγραφε με διαφορετικά ονόματα ώστε να καλύπτει τις σελίδες του. Στο  Τμήμα της Νέας Υόρκης υπήρχε δανειστική βιβλιοθήκη, εκδόσεις μικρών βιβλίων και φυλλαδίων και γίνονταν τακτικές συναντήσεις των μελών. Το περιοδικό του τον έκανε γνωστό σε όλα τα υπόλοιπα Θεοσοφικά τμήματα της Αμερικής.

Υπό την καθοδήγηση του Ου.Τζατζ έγιναν κινήσεις ώστε να συντονιστούν και να ενωθούν τα μέλη που ήταν διασπαρμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με πρωτοστατούντα τον ίδιο ως κύριο ομιλητή, σχημάτισε μια ομάδα από τρεις περιοδεύοντες ομιλητές, οι οποίοι επισκεπτόμενοι τις διασπαρμένες και αδύναμες Θεοσοφικές νεοσύστατες ομάδες, τις βοηθούσαν να οργανωθούν και να κατανοήσουν τις κυριότερες θέσεις της Θεοσοφίας. Το περιοδικό καθώς και μικρά κατατοπιστικά βιβλία κυκλοφορούσαν συνέχεια μεταξύ των μελών και έτσι συντηρούταν η επαφή ανάμεσα στα μέλη και στο Κεντρικό της Νέας Υόρκης. Σχηματίστηκαν νέα τμήματα και ενώ το 1886 υπήρχαν μόνο περίπου δώδεκα τμήματα, το 1896 είχαν γίνει πάνω από εκατό.

Η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, στην επιστολή της, της 3ης Απριλίου 1888, τον ονομάζει «Γενικό Γραμματέα του Αμερικανικού Τμήματος» και «καρδιά και ψυχή» της Θεοσοφικής Εταιρείας της Αμερικής, λέγοντας ότι «σε σένα κυρίως, αν όχι εντελώς, οφείλεται η ύπαρξη της Θεοσοφικής Εταιρείας το 1888».

Επίσης, σε μια επιστολή της, με ημερομηνία 23ης Οκτωβρίου 1889, του γράφει: «είσαι… τμήμα του εαυτού μου εδώ και μερικούς αιώνες… η Αντασκαράνα (η γέφυρα) ανάμεσα στα δύο Μάνας, την Αμερικανική και την Ινδική σκέψη – ή μάλλον την υπερ των Ιμαλαϊων – Εσωτερική Γνώση.»

Ο Ουίλλιαμ Τζατζ αναχώρησε από τη ζωή, στα 45 του μόλις χρόνια, στις 21 Μαρτίου 1896. Στην τόσο σύντομη ζωή του, υπήρξε εκείνο το σπάνιο είδος του πρακτικού μυστικιστή. Υπήρξε ο πιο στενός συνεργάτης της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ. Η ιδρύτρια εισηγήθηκε τις αρχές και τις προτάσεις της Θεοσοφικής διδασκαλίας, ενώ ο πιστός της φίλος, Ου.Τζατζ, τις ερμήνευσε και τις απλούστευσε, ώστε να είναι προσιτές σε περισσότερο κόσμο.

Το μήνυμα που άφησε στους στενούς οπαδούς του Κινήματος ήταν ότι η εσωτερική ανάπτυξη είναι ταχύτερη και ασφαλέστερη, όταν και εφόσον ο αναζητητής εφαρμόζει τα καθημερινά του καθήκοντα με ακρίβεια και συνέπεια.