Ο Νόμος των Αντιστοιχιών

/Ο Νόμος των Αντιστοιχιών
Ο Νόμος των Αντιστοιχιών2019-03-25T19:36:43+00:00

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΩΝ
του Ρόμπερτ Κρόσμπυ

Ρόμπερτ Κρόσμπυ (1849 -1919) και ULT

Το United Lodge of Theosophist (U.L.T.) ιδρύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1909 στο Λος Άντζελες, της Καλιφόρνια, από τον Ρόμπερτ Κρόσμπυ και λίγους μαθητές του. Ανήκει στο Θεοσοφικό Κίνημα, γιατί βασίζεται στην ίδια εσωτερική διδασκαλία και στον ίδιο σκοπό που είναι η υπηρεσία της ανθρωπότητας διαμέσου της μελέτης, της εφαρμογής και της διάδοσης της Θεοσοφικής Ιδέας. Ο δεσμός ανάμεσα στο U.L.T. και το Θεοσοφικό Κίνημα είναι η κοινή πεποίθηση για την Παγκόσμια Αδελφότητα και η εφαρμογή της διαμέσου της γνώσης του εαυτού και του σύμπαντος.

Λίγα χρόνια μετά την απουσία της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, ο ιδρυτής του U.L.T, Ρόμπερτ Κρόσμπι, έχοντας διαπιστώσει παραποιήσεις εις βάρος της διδασκαλίας, οφειλόμενες σε ανταγωνισμούς μεταξύ των μελών της Θεοσοφικής Εταιρείας, θεώρησε ότι έπρεπε οι Θεόσοφοι να επικεντρωθούν στην αρχική διδασκαλία όπως αυτή παραδόθηκε από τους ιδρυτές του σύγχρονου Θεοσοφικού Κινήματος, Ε.Π.Μπλαβάτσκυ και Ου.Κ.Τζατζ. Έτσι ιδρύθηκε η Ενωμένη Στοά των Θεοσόφων (U.L.T.), μια πρωτοβουλία που έσωσε τόσο την αρχική διδασκαλία όσο και την Ιδέα του Κινήματος. 

Είναι μια άτυπη εταιρεία οργανωμένη σε ομάδες που υπάρχουν σε 22 χώρες. Το μόνο επίσημο έγγραφο του U.L.T. είναι η Διακήρυξη των αρχών του Κινήματος που λέει:

«… η βάση για την ένωση των Θεοσόφων, ανεξάρτητα από χρόνο και τρόπο, είναι «η ομοιότητα του στόχου, της πρόθεσης και της διδασκαλίας».

—————————————————-

Όλα τα πράγματα που είναι ορατά προέρχονται από το αόρατο. Κατά την εξέλιξη ενός  πλανήτη υπάρχει μια αρχή σε μια ομοιογενή, ακτινοβόλο ουσία – ίδια με την ουσία που συνθέτει τον Γαλαξία – που είναι η βάση όλων των μεταγενέστερων μορφών που εμφανίζονται ή παράγονται από τα όντα που υπάρχουν σε αυτή την ομοιογενή κατάσταση. Κάθε όν είναι ένα κέντρο και κάθε κέντρο είναι το ίδιο με το Ένα Μεγάλο Κέντρο. Προερχόμενα από την ίδια πηγή όλα τα όντα προχωρούν αναγκαστικά κάτω από τους ίδιους νόμους. Ο ίδιος Νόμος διέπει όλα τα όντα.

Η δύναμη της δράσης και η επακόλουθη αντίδραση – ο νόμος των νόμων που γνωρίζουμε ως Κάρμα – έχει τεθεί σε λειτουργία από όλα τα όντα ώστε να σχηματιστεί το εκδηλωμένο σύμπαν και όλες οι διαφοροποιήσεις σε σχήματα και ουσία. Έτσι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα σε κάθε όν και σε κάθε άλλη ύπαρξη. Υπάρχει μια αντιστοιχία ανάμεσα σε κάθε ον και σε κάθε άλλη ύπαρξη και μια αντιστοιχία ανάμεσα στα συστατικά κάθε όντος και στα συστατικά κάθε άλλου όντος.

Ο νόμος που κυβερνά τα άτομα του κόσμου μας καθώς και των υψίστων πνευματικών όντων μέσα σε αυτόν – αυτός ο νόμος εγγενής στο Κέντρο κάθε όντος -προχωρά με ένα καθορισμένο, κανονικό τρόπο. Αυτή η πρόοδος είναι γνωστό ότι χωρίζεται σε επτά βαθμούς ή στην επταπλή φύση, από τα στάδια της λεπτής ύλης προς τα κάτω που γνωρίζουμε τώρα ως ύλη του σώματος. Όλα τα όντα περνούν από μορφές στα διάφορα στάδια και όχι μόνο περνούν διαμέσου αυτών αλλά είναι κάτοχοι αυτών στην παρούσα στιγμή. Ο άνθρωπος κατέχει κάθε σώμα που υπήρξε γι ‘αυτόν σε κάθε στάδιο της ύλης.

Αλλά ο πλανήτης μας είναι ένας από τους πολλούς πλανήτες. Υπάρχει σε ένα ηλιακό σύστημα που είναι ένα από τα πολλά ηλιακά συστήματα. Υπάρχουν κάτοικοι άλλων πλανητών, μερικοί από αυτούς κάτω από το δικό μας  σημείο ανάπτυξης και άλλοι σε τόσο πολύ υψηλότερο βαθμό που αν γνωρίζαμε την πρόοδο τους, θα τα εκτιμούσαμε ως θεία όντα. Όλα τα όντα του κάθε πλανήτη ανήκουν στο ίδιο Κέντρο και προχωρούν κάτω από τον ίδιο παγκόσμιο νόμο της εκδήλωσης.

Robert Crosbie, Universal Theosophy, σ. 73-74